Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Ματ Στάουτ: Καριέρα στο πόκερ... από λάθος


Ο Ματ Στάουτ είναι ένας εξαιρετικός παίκτης πόκερ αλλά και μία πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα.








 
 Mετράει live κέρδη που ξεπερνούν τα $1.6 εκατ. ενώ στο όνομά του έχουν πιστωθεί επιπλέον $3 εκατ. από online τουρνουά. Και όλα αυτά, μετά από μόλις εφτά χρόνια ως επαγγελματίας παίκτης.

Ο 28χρονος από το New Jersey παραχώρησε συνέντευξη στο Card Player, μιλώντας για τα παιδικά του χρόνια, την πρώτη του επαφή με το πόκερ, ένα γραφειοκρατικό λάθος που ίσως του άλλαξε τη ζωή και τα μελλοντικά του σχέδια:

Ο Ματ Στάουτ είχε από μικρός πολλά ενδιαφέροντα. Έπαιζε χόκεϊ ενώ ήταν και ο αρχηγός στη σχολική ομάδα σκάκι. Παρ' όλα αυτά, οι ποικίλες δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχε δεν του άφηναν πολλά περιθώρια για επιτυχίες εντός της τάξης.

"Ήμουν σχετικά τεμπέλης στα πρώτα μου χρόνια στο Γυμνάσιο. Είχα το μυαλό μου στα κορίτσια καθώς και σε οτιδήποτε άλλο εκτός από τα μαθήματά μου. Όταν ένα από τα τρία μεγαλύτερα αδέρφια μου κατάφερε να γίνει δεκτό στο John Hopkins University, συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να συγκεντρωθώ και εγω εκεί. Τελικά κατάφερα να κάνω αρκετά ώστε να μπω στο Πανεπιστήμιο του New Jersey."

Ο Στάουτ ξεκίνησε να σπουδάζει Διοίκηση Επιχειρήσεων. Δεν κατάφερε να πάρει το πτυχίο του, αλλά όχι αποκλειστικά από επιλογή. Ένα γραφιοκρατικό λάθος τον ανάγκασε να διακόψει για ένα εξάμηνο τα μαθήματά του.

"Με μια γρήγορη ματιά, φαίνεται ότι παράτησα τις σπουδές μου για το πόκερ αλλά τα πράγματα είνια διαφορετικά. Έκλεισα τα 21 ενώ ήμουν στην τελευταία χρονιά. Πέρασα όλες τις διακοπές των Χριστουγέννων παίζοντας πόκερ στο Atlantic City. Η έλλειψη μια υπογραφής σε ένα χαρτί σήμαινει ότι το Πανεπιστήμιο δεν έλαβε έγκαιρα τα δίδακτρά μου και με διέγραψε από τα μαθήματα του επόμενου εξαμήνου."

Κατά την παραμονή του στο Atlantic City, μετέτρεψε ένα δάνειο $500 σε $8.000. Μόλις έμαθε για το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί, έδωσε κατευθείαν τα $4.000 στο Πανεπιστήμιο ως μέρος των διδάκτρων, όμως ήταν ήδη αργά και θα έπρεπε να περιμένει ένα εξάμηνο. Έτσι επέστρεψε στο Atlantic City.

"Με τις τελευταίες $4.000 που είχα άρχισα να παίζω $1/$2 cash games και μερικά από τα daily τουρνουά σε διάφορα καζίνο της περιοχής. Κατέληξα να κερδίζω ένα WSOP Circuit event για $32.000 και ξαφνικά το bankroll ου είχε φτάσει τα $70k. Δεδομένων των αποτελεσμάτων μου, ακόμα και οι γονείς μου με ενθάρρυναν να παρατείνω το διάλειμμα από τις σπουδές μου αν το ήθελα."

Ο Στάουτ ξεκίνησε να παίζει onine στα 19 του, χάνοντας αρχικά $1.000 από το φοιτητικό του δάνειο πριν αρχίσει να κερδίζει το παιχνίδι. Διάβαζε βιβλία, μιλούσε με άλλους παίκτες αλλά είχε κενά στο κεφάλαιο που λέγεται "bankroll management".

"Δεν είχα ιδέα για το πόσα χρήματα χρειαζόμουνα για να αντιμετωπίσω τα swings. Το μεγααλύτερο μάθημά μου το πήρα όταν μια μέρα έκατσα σε δύο τραπέζια $5/$10 Limit Hold'em με μόλις $6.000 bankroll. Έχασα το μισό μου κεφάλαιο και δεν ήξερα πώς να το διαχειριστώ."

Το μάθημα αποτυπώθηκε καλά στο μυαλό του και από τότε ο Στάουτ ξεκίνησε να πουλά μερίδια της συμμετοχής του στα τουρνουά σε άλλους. Μάλιστα, το πρώτο $10k event που έπαιξε παραμένει το μοναδικό τουρνουά στο οποίο δε ρίσκαρε ούτε ένα δολλάριο από τα χρήματά του.

"Όπως όλοι οι επίδοξοι παίκτες πόκερ, είχα μάτια μόνο για τα τεράστια έπαθλα, όπως αυτά του Main Event. Όμως δεν ήθελα να ρισκάρω καθόλου, κάτι που απλά είναι αδύνατον. Στην αρχή πουλούσα μερίδι οτης συμμετοχής μου σε άλλους ενώ λίγο αργότερα έκλεισα μια συμφωνία για backing."

H φήμη του σαν ένας εξαιρετικός παίκτης τουρνουά του εξασφάλισε μια πολύ ελκυστική συμφωνία ενώ με τα δικά του λεφτά, χρηματοδοτούσε άλλους παίκτες σε μικρότερα online τουρνουά.



"Το πόκερ είναι μια επιχείρηση. Υπάρχουν πολλά χρήματα που περιμένουν κάτοχο. Η αναμενόμενη απόδοση κάθε παίκτη είναι διαφορετική και αν ξέρεις τι κάνεις, μπορείς να το εκμεταλλευτείς με διάφορους τρόπους."

Σταδιακά, ο 28χρονος ξεκίνησε να έχει τις πρώτες του live επιτυχίες. Στην πορεία, κέρδισε ένα event του WSOP Circuit, συμμετείχε σε αρκετά final tables και έκανε και μερικά deep runs σε μεγάλα events. Το 2009 τερμάτισε τρίτος στο WPT Foxwoods για $265.764 ενώ το περασμένο καλοκαίρι κατέκτησε την τρίτη θέση σε ένα WSOP event για $192.872 ακόμα.

"Πολλοί παίκτες εκεί έξω διαφημίζονται για το πώς ξεκίνησαν παίζοντας μόνο με τα δικά τους χρήματα. Αυτοί οι παίκτες μάλλον στάθηκαν τυχεροί όταν αποφάσισαν να ρισκάρουν σε ένα μεγαλύτερο τουρνουά. Αν δεν είχαν σταθεί τυχεροί, και υπάρχουν χιλιάδες που δεν είχαν την τύχη με το μέρος τους, δεν θα ακούγαμε για αυτούς. Δεν το λέω για να θίξω τις ικανότητές τους απλά θέλω να τονίσω ότι αρκετοί καλοί παίκτες πολλές φορές δεν είναι έξυπνοι όσο αφορά στη διαχείριση των χρημάτων τους."

Παρότι οι καιροί είναι δλυσκολοι για τους παίκτες και ιδίως όταν μιλάμε για χορηγίες, ο Στάουτ παραμένει ένας από τους πιο περιζήτητους παίκτες. Έχει συνφωνίες με μια εταιρεία ένδυσης καθώς και με ένα online poker room.

Η Black Friday όμως τον επηρέασε και αυτόν. Είχε αγοράσει ένα σπίτι στο Las Vegas, 4 μήνες πριν, με σκοπό να μοιράζει το χρόνο του μεταξύ του online και του WSOP. Ανταυτού, βρέθηκε να ταξιδεύει ανά τον κόσμο, παίζοντας στους διάφορους μεγάλους σταθμούς, ενώ παράλληλα προσπαθεί να παίζει και online, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι βρίσκεται εκτός Η.Π.Α.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου WCOOP, ο Στάουτ βρισκόταν στην Κόστα Ρίκα, όταν ένας σεισμός μεγέθους 7.6 ρίχτερ τον βρήκε στο 14ο όροφο ενός κτηρίου. Περιττό να προσθέσουμε ότι η συγκεκριμένη περιοχή διαγράφτηκε από τη λίστα με τους πιθανούς σταθμούς για online grinding.

"Αν μπορούσα να περιγράψω τη ζωή μου στο Facebook, θα έγραφα "It's Complicated". Θεωρώ σαν σπίτι μου το Amsterdam, το jacksonville και το Las Vegas, ανάλογα την εποχή του χρόνου."

Όσο βρίσκεται στη Florida, ο Στάουτ αφιερώνεται στην κοπέλα του, με την οποία είναι μαζί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Σκέφτεται να επιστρέψει στο Πανεπιστήμιο για να πάρει το πτυχίο του και να ξεκινήσει τη δικιά του επιχείρηση, όμως ξέρει ότι το πόκερ δεν θα φύγει για τα πλάνα του στο άμεσο μέλλον, όποια και αν είναι η έκβαση των πραγμάτων.

"Δεν υπάρχει γυρισμός. Όταν εκείνο το μικρό φοιτητικό δάνειο μετατράπηκε σε $70.000, ήξερα ότι μπορούσα να σταθώ επαγγελματικά στο πόκερ. Ίσως είχα λίγη αυτοπεποίθηση παραπάνω αλλά νομίζω πως αυτό με βοήθησε."


Πηγή: CardPlayer.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται. Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.